• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 21º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.8730 LEI
  1 USD = 4.1185 LEI
  1 GBP = 5.3917 LEI
  1 CHF = 4.5396 LEI
  1 HUF = 1.3354 LEI
  1 BGN = 2.4915 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Bogdan Aurescu a discutat cu Natalia Gherman despre expulzarea lui George Simion

15 Mai, 17:35

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 14-15 mai 2015, la Bratislava, la Reuniunea Grupului de la Vişegrad, în format V4 plus cu statele din Parteneriatul Estic. Bogdan Aurescu a discutat cu Natalia Gherman despre cazul cetateanului roman expulzat de autoritatile de la Chisinau. In iunie va avea loc prima trilaterala a ministrilor de externe din Romania, Ucraina, R.Moldova.

Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 14-15 mai 2015, la Bratislava, la Reuniunea Grupului de la Vişegrad, în format V4 plus cu statele din Parteneriatul Estic.

La reuniune au mai participat România, Suedia și Letonia, ca stat care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, statele partenere în cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Azerbaijan, Armenia, Belarus), Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini, şi comisarul UE pentru negocieri pentru extindere şi politica de vecinătate, Johannes Hahn.

Reuniunea a constituit o oportunitate pentru o discuţie amplă asupra situaţiei în Vecinătatea Estică, cu mai puțin de o săptămână înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015) şi pentru un schimb substanţial de opinii pe teme de actualitate ale agendei europene privind vecinătatea estică, viitorul Parteneriatului Estic (PaE), procesul de reforme din statele partenere, relaţiile UE-Rusia și securitatea energetică.

Ministrul român de externe a subliniat în cadrul discuțiilor necesitatea consolidării PaE, pe fondul utilităţii demonstrate de acest instrument, inclusiv în contextul regional de securitate dificil.  PaE contribuie inclusiv la menţinerea angajamentului statelor partenere pentru agenda de reformă și asigură stabilitate în vecinătatea sa imediată. Prin urmare, după Summit, accentul trebuie să cadă pe îndeplinirea concretă a obiectivului principal al PaE - crearea unui spațiu de stabilitate și prosperitate, pace și democraţie - în principal prin continuarea procesului de reformă în statele partenere, fie prin implementarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb, în cazul celor 3 state care le-au semnat, fie prin alte modalități adaptate ("tailor made") la necesitățile și specificul celorlalți 3. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat și că, după Summit, trebuie pornit un proces de reflecție privind evoluția PaE, în contextul mai larg al revizuirii și modernizării Politicii Europene de Vecinătate (ENP).

Bogdan Aurescu a subliniat că  Summitul de la Riga trebuie să aibă rezultate de substanţă şi să reconfirme impactul pozitiv concret pe care PaE l-a avut asupra partenerilor estici. Summitul este, de asemenea, un barometru al sprijinului pe care Uniunea Europeană îl vor acorda proceselor de reformă şi modernizare europeană din vecinătatea estică.

De asemenea, în contextul discuțiilor despre reforma PaE în cadrul ENP, Bogdan Aurescu a reiterat și explicat propunerea României privind înfiinţarea unor platforme informale pentru dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts, ca platforme politice de dialog permanent, care ar urma să fie create în vederea creşterii încrederii, a abordării atât a provocărilor de securitate, cât şi a obiectivelor pe care le are în vedere fiecare dintre actorii implicaţi.

Demnitarul român a exprimat și necesitatea unei implicări sporite a Uniunii în rezolvarea conflictelor prelungite din vecinătatea sa.

Ministrul român al afacerilor externe a purtat, în marja reuniunii, discuţii cu omologii săi din statele participante, atât state membre UE, cât şi din cadrul Parteneriatului Estic.

În discuția cu Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Bogdan Aurescu a ridicat și problema interdicției de intrare în Republica Moldova a cetățeanului român George Simion. A solicitat transmiterea clarificărilor cerute deja de partea română şi soluţionarea situaţiei. De asemenea, a discutat împreună cu omologii din Republica Moldova şi Ucraina despre organizarea primei reuniuni trilaterale la nivelul miniştrilor de externe, preconizată pentru luna iunie. Totodată, în discuţia cu omologul din Belarus, a fost convenita reluarea activităţii Comisiei Mixte Economice, ministrul belarus mulţumind pentru iniţiativa desemnării unui nou ambasador român la Minsk.

Citeste mai mult despre: Bogdan Aurescu, George Simion, Natalia Gherman
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: