• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 21º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.8730 LEI
  1 USD = 4.1185 LEI
  1 GBP = 5.3917 LEI
  1 CHF = 4.5396 LEI
  1 HUF = 1.3354 LEI
  1 BGN = 2.4915 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Bogdan Aurescu:"Proiectele de interconectare trebuie să aibă în vedere şi statele aflate în vecinătatea UE"

22 Iunie, 21:47

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE(CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg. Agenda reuniunii a inclus : dezbatere strategică privind relaţiile UE cu Asia, acţiunea UE în domeniul diplomaţiei energetice și evoluţiile recente din  Macedonia fiind abordate succint si evoluţiile din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.

Bogdan Aurescu

Subiectul diplomaţiei energetice a fost abordat în contextul eforturilor de consolidare a dimensiunii externe a politicii energetice a UE, precum şi de implementare a Uniunii Energiei. Bogdan Aurescu a apreciat drept esenţială corelarea obiectivelor energetice ale UE cu instrumentele de acţiune externă ale Uniunii. Alături de omologii europeni, a apreciat elaborarea de către Comisie şi SEAE a unui Plan de Acţiune UE şi a considerat necesară continuarea discuţiilor pe marginea acestuia în grupurile de experţi ale Consiliului. A arătat că, în contextul geopolitic actual, problema asigurării securităţii aprovizionării cu energie a tuturor statelor membre trebuie tratată în mod prioritar. În acest sens, a pus accentul pe necesitatea identificării şi accesării de noi surse de energie, concomitent cu implementarea deplină a conceptului Uniunii Energiei şi dezvoltarea cu celeritate a proiectelor de interconectare a reţelelor de transport energetic. A subliniat faptul că proiectele de interconectare trebuie să aibă în vedere şi statele aflate în vecinătatea UE, referindu-se, în acest context, la realizarea completa a interconectorului Iaşi-Ungheni. A subliniat şi importantă cooperării UE-SUA în domeniu în cadrul Consiliului Energiei UE-SUA. A arătat totodată că subiectul regândirii relației cu Rusia în domeniul energiei trebuie abordat politic la nivelul cel mai adecvat.

În cadrul dejunului de lucru, care l-a avut ca invitat pe Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, miniştrii de externe europeni au abordat aspecte privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor şi al dezvoltării. O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor din vecinătatea estică şi sudică a UE, dar şi aspectelor globale precum migrația şi schimbările climatice. Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la iniţiativa comună a României şi Spaniei privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, idee lansată iniţial de România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015. A reafirmat eficienţa unei astfel de instanţe, inclusiv ca instrument de descurajare în combaterea fenomenului terorist.

În cadrul CAE, miniştrii de externe ai UE au adoptat, printre altele, Decizia de lansare a operaţiei militare navale din Marea Mediterană (EUNAVFOR Med), ce are ca obiectiv destructurarea reţelelor de trafic de fiinţe umane şi migraţie ilegală în regiune. De asemenea, a fost adoptată decizia de prelungire până la 31 ianuarie 2016 a sancțiunilor impuse în urma acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina în domeniile: financiar, apărare, bunuri cu dublă întrebuințare şi tehnologii sensibile în sectorul energetic.

 

Citeste mai mult despre: Bogdan Aurescu, CAE, EUNAVFOR Med, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: