• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Carte de învăţătură pentru Gicu Boevicu

27 Noiembrie, 17:08

Ultimele actiuni ale politiei moldovenesti au avut darul de a baga spaima in oasele poporului prezentand capturarari de ”teroristi” unii mai fiorosi decat altii. Daca in occident teroristii incearca sa ucida cat mai multi cetateni, in Moldova ”teroristii” sunt interesati sa distruga muzee si filarmonici, aceste ”flacarii vesnicii vii” dar goale.

deschide.md

Dupa apucaturile ”teroristilor” capturati cu mult tam-tam de Gheorghe Cavcaliuc ne putem da seama ca ”la Moldova” terorismul are caracteristic nu doar un spirit mioritic dar de-a dreptul penibil. Din dorinta de arata ca face treaba Gheorghe Cavcaliuc bate campii cu o candoare desavarsita. Ziaristul Vadim Ungurean a publicat astazi pe sit-ul http://deschide.md/ un articol care prezinta o alta realitate decat cea pe care incearca Gheorghe Cavcaliuc sa o impuna opiniei publice. Prezentam mai jos articolul integral

”Nu sunt mare luptător antitero și nu am experiență în lucrul operativ, dar nici nu sunt un naiv să dau crezare din mers scenariilor fantasmagorice, pe care șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, și ministrul MAI, Oleg Balan ni le tot scot pe sticlă, prin diverse conferinţe, mai dihai ca scamatorii la circ. Duetul Balan-Cavcaliuc a devenit, de altfel, mai rdicol decât binomul Recean-Bodrug, alături de care Cavcaliuc a mimat reforme, învăţând cum desfăşori, cu mult pafos, operațiuni de amploare în contextul luptei globale cu separatismul și terorismul...”

De la o vreme, am impresia că, descriindu-ne cum luptă – amplu! – cu teroriştii ISIS şi alţi diversionişti din imaginaţia sa, marele poliţist încearcă, de fapt, să ne distragă atenția de la unele probleme mai grave care există în societate.

Am urmărit cu toată atenția povestea (am spus bine: „poveste”!) grupării paramilitare la Bălți, am vorbit și cu persoane compentente despre aceste acțiuni: majoritatea s-au arătat destul derezervate, ca să nu zic sceptice. Și dacă tot duduie Facebook-ul despre cum a „salvat”Cavcaliuc „instituțiile importante” ale statului de un eventual „masacru”, îngăduiţi-mi să observ şi eu ceva.

În primul rând, povestea inspiră mai mult hohote de râs decât frică. Poate avea să fie credibilă, dacă salvatorul naţiunii nu s-a fi lăudat peste măsură în fața camerelor de luat vederi, folosind cuvinte și mimici grave, dar, mai ales, asemenea cazuri nu ar fi avut precedente care au fost date uitării, cu tot cu lipsa rezultatelor concrete. Concrete, domnule Cavcaliuc!

Cum, mama dracului, să cred că teroriștii se antrenează nestingheriţi pe terenul unui liceu?! Păi, dacă e așa, înseamnă în fiecare sat din Moldova există câte o grupare teroristă, care bate de dimineaţă până în seară ţurca pe toloacă – loc public, nu? – şi mingea pe stadionul şcolii.

O altă nuanță este și harta despre care Cavcaliuc zicea că are, însemnate cu roșu, obiective importante din Chișinău: magazinul UNIC, FILARMONICA, MUZEUL și Teatrul de Operă și BALET. Oare de ce? Nu cumva pentru că diversioniştii de la Bălţi ar fi nemulţumiţi de starea comerţului şi a culturii din republică? Cavcacliuc ştie mai bine.

Apropo, procurorul Viorel Tureac spunea ieri că nu este exclus amplasarea de explozibil în aceste edificii. Însă, iarăși, de ce, în ce scop, cu ce tâlc? Ca să facă mai multe victime? Domnul Tureac comite un afront: orice terorist, chiar şi fără pic de minte, ar alege în acest scop, de exemplu, Piaţa Centrală din capitală, nu la filarmonica şi teatrul, unde merg vreo câteva zeci de preţuitori ai culturii.

Am fi intrat, poate, la idee, dacă pe hartă era, să zicem, clădirea Parlamentului, deşi – tocmai mă prind! Sediul Legislativului, ca şi cel al Executivului –au făcut parte din alt scenariu...

Cavcaliuc ne tot sperie cu atentate teroriste, cu teroriști ISIS, cu scenarii și omuleți verzi à la Donbas de la electorala 2014. Ba gruparea ANTIFA, cu cokteiluri Molotov şi cu chibrite gata pregătite, ba descinderi pe la sediile unor imaginare organizații teroriste, la sfârșitul lunii mai a.c, unde s-a găsit armătură și măști Anonymus; ba uraniu, ba venin de viperă. Operaţiuni, în sine, spectaculase, însoţite meşteşugit de zgomote mediatice. Dar unde sunt probele, stimată poliţie? De ce niciunul dintre dosare nu are finalitate în istanța de judecată?

Ne tot trag pe sfoară și ne prezintă pericole și acțiuni fără sens. De ce s-ar deda Cavcaliuc unor asemenea scenarii? Ca să apară mai des în presă, ca să aibă ce povesti europenilor când mai fac câte o vizită prin RM?

Să nu uităm de cazul operațiunii cu veninul de viperă: a fost prezentat cu mare fast, semnalat pe site-ul INTERPOL-ului, dar, până la urmă, ca într-un banc de proastă calitate, s-a dovedit că veninul nu-i chiar venin. A scris atunci Cavcaliuc vreo dezmințire, a făcut vreo conferinţă de presă, în care să-și ceară scuze de la rudele persoanelor vizate? Da de unde!

Şi mie – aş deschide o paranteză –cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale mi-au deschis un dosar penal anul acesta, incrimindu-mi organizarea unui grup criminal, a dezordinelor în masă, cu pogromuri, incendieri și opunere de rezistență organelor de drept.Toate, din cauza unei postări pe FB!.

Și dacă tot veni vorba despre organizațiile paramilitare, tare se mai insisită pe faptul că aveau uniforme militare, de parcă asemenea grupări nu pot fi făcute și fără uniforme, iar arsenalul de arme – pe care susțin că îl depistează de fiecare dată – fac parte pistoale traumatice, cartușe și bețe. Nu am văzut niciodată, să fi prezentat loturi întregi de AK 47 sau lăzi cu grenade.

Dar poate că această operațiune trebuia să apară în contextul incidentelor din ultimul timp? Ştim că în săptămânile din urmă au avut loc mai multe incidente cu folosirea armelor de foc și grenadelor.

Dacă e să facem o trecere în revistă: la Briceni, un om a fost împușcat dintr-un automat AK-47, chiar în curtea casei unde locuia, iar poliția nu are până în prezent niciun suspect; sâmbătă, la Florești, s-a împușcat un tânăr cu arma de vânătoare; duminică, la Soroca, un tânăr a fost rănit la vânătoare; la Strășeni, un bărbat și-a tras un glonte în cap. apoi: luni, la Chișinău, patru transnistreni circulă prin oraș cu un lansator de grenade în portbagaj și sunt reținuți de SIS, nu de MAI, nici de IGP. Tot în seara de luni, în ograda unui bărbat din capitală este aruncată o grenadă. Marți, un veteran al războiului de pe Nistru face un schimb de focuri cu agenții de pază de la ARGUS-S. La scurt timp, pe strada Ismail, un oarecine Mahomed trage trei focuri de armă în aer și fuge. Iar seara zilei de marți culminează cu 30 de automobile sparte într-o noapte în sectorul Botanica...

Cavcaliuc, în loc să ducă la capăt dosare asemeni crimei de la Durlești (care aşa şi nu a fost descoperită), își face imagine la TV ba cu un sac cu bani căzut din mașina încasatorilor, ba cu un sinucigaș care umblă cu pușca prin oraș. Culmea a fost când a zis că acesta ar fi suspect în dosarul crimei de la Durlești, din motiv că prietena lui locuiește la Buiucani, iar el este gelos. Mai ceva ca la Bolywood. În locul lui Cavcaliuc, m-aş gândi să fac şi cinematografie.

Societatea își pierde încrederea în poliție, iar noi stăm și-l admirăm pe acest clown pe micul ecran. Dacă tot zice că are grijă de securitatea statului, mai bine intervenea atunci când „teroriștii” din Parlament au atentat la miliardul furat, poate era să fie declarat erou.

Pe final, țin să vă aduc aminte că țara noastră a fost inclusă într-un filmuleț al grupării teroriste„Statul Islamic”, intitulat „Coaliția Diavolului”. Cavcaliuc – cum altfel? – dă asigurări că totul este sub control. Poate teroriștii din ISIS nici nu știau de existența Republicii Moldova, dar se vede că au ajuns și la ei poveștile lui Cavcaliuc, și ce şi-ar fi zis: „Ia să le dăm o lecție despre ce înseamnă terorism!”

Dacă state precum Franța sau SUA, nu au putut face față atentatelor teroriste, am mari dubii că Gicu Boevicu și Oleg Balan ar putea să le pună piedici, ei știu doar cum să însceneze, nu să prevină.

Vadim Ungureanu

Citeste mai mult despre: Cavcaliuc, terorism, Ungureanu
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: