• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cehia va sprijini Republica Moldova în parcursul european

10 Iunie, 14:01

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu Premierul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 9-10 iunie a.c.. Cei doi Premieri au avut o întrevedere bilaterală, dar şi o discuţie mai largă în cadrul şedinţei delegaţiilor oficiale ale Guvernelor Republicii Cehe şi Republicii Moldova.

Pavel Filip

Pavel Filip a subliniat că prezenţa în Moldova a premierului Republicii Cehe, prima după o pauză de aproximativ şapte ani, reflectă  voinţa ambelor părţi de a oferi un nou impuls cooperării dintre cele două state.

Prim-ministrul moldovean a menţionat că Cehia este un partener cheie pentru Moldova şi a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău sunt dedicate continuării reformelor. „Este important să menţinem ritmul reformelor pentru a îndeplini obiectivul nostru: O Moldovă democratică şi prosperă, în familia europeană. Vrem cetăţeni fericiţi şi o ţară la locul meritat în lume”, a mai spus Pavel Filip.

Premierul moldovean a apreciat sprijinul Cehiei pentru Republica Moldova, în particular vizita premierului Sobotka. „ Prezenţa dumneavoastră la Chişinău, într-o perioadă importanta a parcursului european al Republicii Moldova, ne onorează şi ne obligă. Este, de fapt, un semnal de solidaritate cu Republica Moldova”, a conchis Pavel Filip.

La rândul său, Premierul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka a reconfirmat deschiderea ţării sale pentru lărgirea colaborării cu Republica Moldova. „Republica Cehă consideră că Republica Moldova este un partener important. Dorim să contribuim prin experienţa noastră la modernizarea Republicii Moldova”, a declarat şeful Guvernului ceh.

Oficialul a exprimat sprijinul pentru Guvernul moldovean în implementarea prevederilor Acordului de Asociere şi a pledat pentru valorificarea pe deplin a potenţialului de cooperare bilaterală în domenii precum industria alimentară, sectorul agricol şi alte sectoare.Discuţiile dintre Pavel Filip şi Bohuslav Sobotka au vizat, de asemenea, procesul de integrare europeană, cooperarea în domeniul comercial-economic, dezvoltarea potenţialului comercial existent între Moldova şi Cehia şi sporirea numărului investiţiilor reciproce.

Cei doi Premieri au fost unanimi în ideea că există perspective deosebite pentru consolidarea, în continuare, a cooperării bilaterale, dar şi în cadrul structurilor internaţionale, cum ar fi UE sau ONU, dar şi regionale, cum ar fi formatul Grupului Vîşegrad.Prim-miniştrii  Pavel Filip şi Bohuslav Sobotka au asistat şi la ceremonia de semnare a documentelor de colaborare bilaterală. Astfel, au fost semnate Memorandumuri de înţelegere între Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova privind dezvoltarea agriculturii ecologice, şi Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul dezvoltării regionale și al construcțiilor. Documentele prevăd facilitarea implementării normelor europene în domeniul agriculturii ecologice, construcţiilor, amenajării teritoriului și dezvoltării regionale.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: