• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ioan Mircea Pașcu: "Canalele de comunicare cu Rusia ar trebui să rămână deschise"

11 Iunie, 14:16

Parlamentul European votează astazi în plen o rezoluție privind situația militară în bazinul Mării Negre în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia. Înaintea votului, raportorul Ioan Mircea Pașcu (S&D, România)a spus într-un interviu pentru europarl.eu că modernizarea agresivă a flotei Rusiei în Marea Neagră este o provocare ce nu poate fi ignorată sau lăsată doar în seama NATO.

Ioan Mircea Pascu

Cât de important este bazinul Mării Negre pentru securitatea UE și cum a schimbat situația anexarea Crimeii de către Rusia?

Înainte de anexarea ilegală a Crimeii, existau la Sevastopol o bază a flotei Rusiei și forțe de apărare reduse. Acum, la doar un an, au o forță uriașă, care poate proiecta putere în Orientul Mijlociu, Balcani, Europa Centrală etc.

Raportul dorește să sensibilizeze mai mult UE la importanța Mării Negre, în momentul în care revizuim strategiile de apărare și securitate. Modernizarea agresivă a flotei Rusiei în Marea Neagră este o provocare ce nu poate fi ignorată sau lăsată doar în seama NATO.

Ne îndreptăm către un nou război rece?

Nu. Nivelul de interacțiune dintre UE și Rusia, care nu exista între Uniunea Sovietică și Occident, face ca relația să fie mult mai complexă decât înainte. Întrebarea este acum: cum răspundem unei Rusii agresive?

UE a impus măsuri restrictive după anexare, iar summit-ul G7 de săptămâna aceasta a avertizat că sancțiunile ar putea fi intensificate dacă crește conflictul din Ucraina. Ce se mai poate face pentru abordarea crizei?

Sancțiunile și canalele de comunicare ar trebui să rămână deschise, dar, în același timp, ar trebui să continue asigurarea strategică a membrilor de la est de către UE și NATO.

Unii ar vrea să reia cooperarea cu Rusia. Nu este nerezonabil, dar cum se poate face acest lucru fără ca Rusia să creadă că a scăpat și că poate fi chiar mai îndrăzneață în viitor?

În raport, cereți UE să susțină inițiativele de diversificare a resurselor de energie de la Marea Neagră. Ar putea fi uniunea energetică o soluție?

Uniunea energetică și faptul că se dorește – așa cum am văzut la G7 – renunțarea la combustibilii fosili până la sfârșitul secolului vor distruge unul din instrumentele de șantaj ale Rusiei.

Citeste mai mult despre: Ioan Mircea Pascu, NATO, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: