• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 21º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.8730 LEI
  1 USD = 4.1185 LEI
  1 GBP = 5.3917 LEI
  1 CHF = 4.5396 LEI
  1 HUF = 1.3354 LEI
  1 BGN = 2.4915 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Lupta anti-ISIS nu va duce la ridicarea sanctiunilor economice impuse de UE si SUA Rusiei

19 Noiembrie, 16:58

În ciuda consolidarii relațiilor Uniunii Europene, în primul rând a Franței, cu Rusia de dragul luptei împotriva terorismului, UE nu are de gând să  înmoaie sancțiunile împotriva Federației Ruse. Liderii europeni nu doresc ajutorul Moscovei „cu pretul Ucrainei”. Această poziție a fost exprimată de oficiali și diplomați din Berlin, Londra și Paris, scrie The Wall Street Journal.

Comisia Europeana

„Orice schimbare în poziția curentă a SUA și Europei în problema Ucrainei va fi extrem de dăunătoare nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Europa însăși,” – a spus într-o conversație cu WSJ o sursa apropiata guvernului ucrainean.

Un înalt oficial al UE a remarcat ca, în prezent, lipsesc semnele schimbarii în ceea ce priveste poziția țărilor europene în problema extindă sancțiunilor împotriva Rusiei. „Există o înțelegere comună că sancțiunile ar trebui să fie extinse” – a declarat sursa citata publicației.

În plus, ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a spus că lunea trecută, pe 16 noiembrie, la reuniunea miniștrilor de externe nu s-a discutat despre vreo revizuire a sancțiunilor anti-rusești, care ar putea încuraja Moscova să se alature luptei comună împotriva ISIS.

Săptămâna trecută a devenit cunoscut faptul că o decizie oficială cu privire la extinderea sancțiunilor UE împotriva Rusiei ar putea fi adoptata la summit-ul UE de pe 18 decembrie. Se presupune că măsurile restrictive vor fi extinse pentru încă șase luni.

În același timp, WSJ spune că în prezent țările occidentale au în vedere trei opțiuni pentru continuarea politicii de sancțiuni. Măsurile restrictive pot fi prelungit timp de șase luni, un an, sau doar trei sau patru luni. În cel din urma  caz, UE va demonstra anumite concesii Moscovei în problema Ucrainei.

Uniunea Europeană conditioneaza ridicarea partiala a sanctiunilor de punerea în aplicare de catre Rusia a acordurilor privind Ucraina. Pana acum Rusia nu a îndeplinit această condiție, s-a menționat în cadrul UE.

La începutul lunii octombrie, UE a inmuiat parțial sancțiunile împotriva Rusiei, permitand livrarea de componente de combustibil pentru rachetele rusești. Din lista restirctiilor a fost eliminata hidrazina și derivații săi, necesari pentru alimentarea cu combustibili a rachetelor utilizate în programele spațiale ale statelor europene.

Sancțiunile din energie, apărare și sectorul financiar au fost introduse în iulie 2014 pentru un an, ca răspuns la anexarea de catre Rusia a Crimeei si a sprijinului Rusiei pentru separatiștii din sud-estul Ucrainei.

Ca răspuns la sancțiunile Uniunii Europene, Rusia a impus în august 2014 un embargou alimentar pe o serie de produse din țările – membre ale UE, SUA, Australia, Canada și Norvegia.

SUA – tari pe pozitie

Sursele WSJ sustin  că nici SUA nu vor să-și reconsidere poziția privind sancțiunile împotriva Rusiei. Duminică, în paralel cu summit-ului G20, președintele american Barack Obama a discutat problema măsurilor restrictive la o întâlnire cu conducerea din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, notează ziarul. Asistentul Secretarului de Stat, Victoria Nuland, vorbind marți la Berlin, a subliniat faptul că sancțiunile împotriva Moscovei ar trebui să fie extinse.

Încă de la începutul lunii octombrie, Departamentul de Stat al SUA a avertizat că, în ciuda faptului că Siria este în prezent pe prima pagina a tuturor ziarelor, asta nu înseamnă că Washington a închis ochii la acțiunile Federației Ruse în Ucraina.

Citeste mai mult despre: ISIS, Rusia, SUA, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: