• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

MAE rus: 'Retorica provocatoare' la adresa Transnistriei poate duce la escaladarea tensiunilor în regiune

25 Iunie, 13:41

Intensificarea 'retoricii provocatoare' la adresa Transnistriei, pe fondul situației din Ucraina, poate duce la acțiuni care să genereze o escaladare a tensiunilor în regiune, a avertizat joi diplomația de la Moscova într-un comunicat dat publicității după întâlnirea ce a avut loc miercuri în capitala rusă între ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin și vicepremierul moldovean în exercițiu Victor Osipov.

Moscova

''În condițiile intensificării retoricii provocatoare în relația cu Transnistria, inclusiv în contextul evenimentelor din Ucraina, nu trebuie admise acțiuni care pot duce la escaladarea în continuare a tensiunilor'', se arată în comunicatul menționat citat de agenția TASS, citat de AGERPRES

Conform aceluiași comunicat, în cadrul întâlnirii a fost discutată problema legată de accesul în Transnistria a militarilor ruși din contingentul rus de menținere a păcii ce staționează în regiune. ''Părții moldovenești i s-a atras atenția asupra acțiunilor de obstrucționare, sub false pretexte, a planului de rotație a militarilor ruși care fac parte din Grupul operativ al trupelor ruse și din contingentul rus din componența forțelor comune de menținere a păcii'', indică diplomația de la Moscova în textul său. ''Părțile s-au pronunțat pentru găsirea unei soluții de compromis la această problemă'', precizează MAE rus, fără alte detalii.

Cu prilejul aceleiași întâlniri, partea rusă s-a pronunțat pentru reluarea procesului de negocieri în formatul de 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE și SUA), proces întrerupt în iunie 2014, instituția diplomatică de la Moscova subliniind că un rol important în normalizarea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului îl au Chișinăul și Tiraspolul.

Vicepremierul moldovean în exercițiu pentru reintegrare, Victor Osipov, efectuează în aceste zile o vizită la Moscova. Miercuri, el s-a întâlnit și cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentatul Kremlinului în problema transnistreană, situația din stânga Nistrului constituind și cu această ocazie una din temele centrale ale discuțiilor.

Cotidianul rus Kommersant scria marți că vizita în capitala rusă a vicepremierului de la Chișinău intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică și pe fondul informațiilor despre o posibilă agravare a situației în jurul Transnistriei.

Ziarul amintea că parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a denunțat la 21 mai acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staționate în regiunea transnistreană, iar în urma acestei decizii militarii ruși au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria — prin Chișinău. Autoritățile moldovene au înăsprit însă și ele regulile de intrare pentru militarii ruși, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri când membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriți să intre în Republica Moldova, o practică pe care Moscova a calificat-o drept 'inadmisibilă', scria Kommersan

Citeste mai mult despre: Rusia, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: