• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ministrul român de Externe cere UE deschidere pentru asistenţa financiară acordată Republicii Moldova

05 Septembrie, 19:23

Ministrul Bogdan Aurescu a cerut colegilor europeni deschidere și flexibilitate în ceea ce privește asistența financiară acordată de UE pentru R. Moldova, pentru încurajarea procesului general de reformă de la Chișinău și a informat despre principalele măsuri luate de București în această direcție. De asemenea, a informat despre vizita recentă a premierului român la Chişinău şi despre asistenţa pe care o acordă Romania.

Ministri de Externe ai UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 4-5 septembrie la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care s-a desfășurat la Luxemburg.

Temele aflate pe agenda reuniunii au fost evoluțiile din Vecinătatea Estică și relațiile UE-Rusia şi rolul UE în Orientul Mijlociu, în special în sprijinul Procesului de Pace israelo-palestinian și evoluțiile în dosarul nuclear iranian. De asemenea, pe agendă s-a aflat şi problematica migrației.

Ministrul Bogdan Aurescu a cerut colegilor europeni deschidere și flexibilitate în ceea ce privește asistența financiară acordată de UE pentru R. Moldova, pentru încurajarea procesului general de reformă de la Chișinău și a informat despre principalele măsuri luate de București în această direcție. De asemenea, a informat despre vizita recentă a premierului român la Chişinău şi despre asistenţa pe care o acordă ţara noastră. A mai prezentat perspectivele dosarului transnistrean.

În discuția privind Vecinătatea Estică, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea unui angajament cât mai solid, pe termen mediu și lung, al UE în regiune, reiterând importanţa sprijinului european pentru stimularea statelor partenere, în special a celor care doresc o apropiere mai mare de UE, precum R. Moldova, Georgia şi Ucraina.

Șeful diplomației române a reiterat dorinţa României de a se implica activ în revitalizarea conceptuală a Parteneriatului Estic, în contextul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, a reluat ideea necesității unei strategii a relațiilor UE-Rusia, cu luarea în considerare a gradului de implicare a Rusiei în aplicarea Acordurilor de la Minsk.

În directa conexiune cu aplicarea Acordurilor, a arătat că regimul de sancțiuni decis de UE faţă de situația din Ucraina trebuie menținut până la aplicarea integrală a acestora. În egală măsură, nu trebuie uitată ocuparea continuă şi ilegală a Crimeii. În acest context, ministrul român de externe a exprimat preocuparea României pentru continuarea de către Rusia a procesului de militarizare a regiunii Mării Negre, mai ales în Crimeea.

Bogdan Aurescu s-a referit totodată şi la necesitatea unei mai mari implicări a UE în soluționarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică şi la îmbunătăţirea comunicării strategice.

Discuţia consacrată relansării Procesului de Pace din Orientul Mijlociu a prilejuit o trecere în revistă a modalităților în care UE trebuie să acționeze, inclusiv în cadrul Cvartetului şi în coordonare cu actorii principali regionali, în sprijinirea avansării procesului. Şeful diplomaţiei române a accentuat necesitatea identificării unei agende pozitive a UE în relaţiile bilaterale cu cele două părţi ale Procesului, pentru a încuraja o implicare constructivă a părților în reluarea negocierilor directe, inclusiv acţiuni în sprijinul dezamorsării tensiunilor din teren și creșterii încrederii reciproce.

Discuția pe marginea fenomenului migrației a prilejuit un schimb amplu de opinii cu privire la modul în care UE este chemată să răspundă acestei provocări majore.

Şefii diplomaţiilor europene au dezbătut necesitatea convenirii unor măsuri integrate de gestionare a problemei și a unei politici europene de azil.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat nevoia de solidaritate, unitate și acțiune comună la nivelul UE. “Avem nevoie de soluţii urgente şi adecvate care să trateze problema la sursă, în ţările de origine, dar si în cele de tranzit. E nevoie de adresarea problemelor care stau la originea fenomenului. Avem nevoie de soluții comune, la nivel european, cele unilaterale nefiind eficiente. Migraţia este unul dintre cele mai sensibile dosare de pe agenda europeană actuală, prin implicaţiile pe plan umanitar, dar și prin provocările la adresa politicilor Uniunii Europene și a modului de gestionare a spaţiului european. Alături de situația gravă de securitate din Vecinătatea Estică, această provocare va da măsura solidarităţii europene și a angajamentului în apărarea principiilor și valorilor UE”, a declarat ministrul Aurescu.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: