• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.2167 LEI
  1 GBP = 5.7803 LEI
  1 CHF = 4.5700 LEI
  1 HUF = 1.3887 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8196 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Oficial NATO: "Presiunea pusa de Rusia pe Romania este contraproductiva". NATO va ajuta R Moldova.

30 Aprilie, 16:13

Adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger, a declarat la Bucuresti că Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv asupra României. "NATO se va reuni de urgenţă şi va decide ce acţiuni colective sunt "adecvate" în cazul în care în R. Moldova ar apărea "omuleţi verzi". NATO are în vedere demararea unui program care să ajute R. Moldova în construirea unei capabilităţi întărite de apărare.

Earle Letzenberger

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, crede că Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv asupra României, dar apreciază că această strategie este contraproductivă şi se întoarce împotriva Moscovei, determinând şi mai mult NATO să ia măsuri în vederea asigurării securităţii.

Conform lui Litzenberger, Rusia încearcă să divizeze NATO şi unitatea Alianţei." Am explicat foarte clar - şi Rusia ştie asta - sistemul antirachetă pe care NATO îl amplasează în România este destinat să contracareze ameninţările venite din afara Europei, în special din Orientul Mijlociu. Nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu schimbă în niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa", aspus adjunctul misiunii SUA la NATO

Litzenberger a mai precizat că NATO şi SUA au încercat în mai multe rânduri să aibă un dialog cu Rusia pe această temă, dar Moscova nu a dorit să discute.

În ceea ce priveşte ameninţările ruşilor la adresa Romaniei, adjunctul misiunii SUA la NATO consideră că Rusia "încearcă să pună presiune asupra unor ţări ca România", dar apreciază că acest lucru "se întoarce împotriva ei". "Cred că este contraproductiv, cred că tot ce fac este să întărească determinarea României şi a NATO în a lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea Alianţei", a afirmat Earle Litzenberger.

Intrebat cum va reactiona NATO daca in Republica Moldova ar aparea "omuletii verzi", Earle Litzenberger a spus ca va exista cu siguranta o reactie adecvata."Sunt sigur că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, NATO se va reuni de urgenţă şi va lua în considerare acţiuni colective adecvate. Totodată, statele vor putea răspunde în mod individual". Conform oficialului american Republica Moldova are o poziţie dificilă din cauza situaţiei din Transnistria. "Continuăm să sprijinim şi să negociem o soluţie în ceea ce priveşte integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere 5 plus 2 în vederea găsirii unei soluţii. Monitorizăm situaţia în Transnistria, aşa cum facem în toate ţările din vecinătatea estică a Alianţei", a mai declarat Earle Litzenberger.

El a precizat că Alianţa Nord-Atlantică are în vedere demararea unui program care să ajute R. Moldova în construirea unei capabilităţi întărite de apărare pentru a face faţă provocărilor viitoare.

 

Citeste mai mult despre: Earle Litzenberger, NATO, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: