• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 15º C
  Craiova 9º C
  Galati 13º C
  Iasi 8º C
  Suceava 5º C
  Timisoara 9º C
 • 1 EUR = 4.7786 LEI
  1 USD = 4.2746 LEI
  1 GBP = 5.7198 LEI
  1 CHF = 4.3448 LEI
  1 HUF = 1.4527 LEI
  1 BGN = 2.4432 LEI
  1 JPY = 3.8968 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petro Porosenko a cerut sprijin international pentru a reface sarcofagul de la Cernobal!

26 Aprilie, 20:11

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut duminică ajutorul comunității internaționale pentru a evita repetarea catastrofei de la Cernobâl, într-un mesaj prilejuit de marcarea a 29 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, informează EFE, ciatata de Agerpres.

petro porsenko

"Avem încredere că, împreună cu țările donatoare, vor construi o structură fiabilă și sigură deasupra reactorului distrus, pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni, dar alte popoare de repetarea tragediei din 1986", a declarat șeful statului ucrainean.

Poroșenko a insistat că, "în aceste vremuri dificile pe care le trăiește în prezent Ucraina, sprijinul comunității internaționale este deosebit de important pentru a depăși problemele de la Cernobâl". "Acum 29 de ani, pompieri ucraineni, pe deplin conștienți de pericolul care-i păștea, au venit în apărarea umanității", a spus Poroșenko, care a depus o coroană de flori la monumentul eroilor de la Cernobâl, ridicat în fața clădirii administrative a centralei nucleare. Doi oameni au murit din cauza exploziei propriu-zise de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl și alte 29, în principal pompieri, pe parcursul a trei luni de la accident, din cauza expunerii la radiații. Circa 600.000 de oameni care au participat la înlăturarea efectelor exploziei și la operațiunile de decontaminare au fost victime ale unor doze de radiație nocive pentru sănătate, amintește EFE.

Poroșenko a inspectat duminică șantierul lucrărilor de construcție a cupolei gigantice care va acoperi sarcofagul inițial, construit imediat după accident, cu 400.000 de metri cubi de ciment și 7.000 de tone de structură metalică, menit să acopere etanș reactorul avariat și să stopeze emisiile de material radioactiv. "Aici, ucraineni, francezi, britanici, azeri și turci ne arată cum știu să muncească", a declarat Poroșenko în fața specialiștilor care lucrează la noul sarcofag, de 150 de metri lungime, 257 de metri lățime și 108 metri înălțime și având o greutate de 29.000 de tone.

Pentru a evita ca specialiștii care lucrează la noul sarcofag să fie afectați de radiații, structura gigantică ce se construiește pe un teren aflat în apropierea vechiului sarcofag va fi amplasată peste vechea structură cu ajutorul unui sistem de șine. "Preocuparea pentru sănătatea și siguranța oamenilor este cea mai importantă", a spus Poroșenko, care a subliniat că, în ultimii ani, nicio persoană care ia parte la lucrările de la Cernobâl nu a fost expusă unei doze de radiație superioară celei permise de normele sanitare.

Proiectul noului sarcofag, a cărui valoare este estimată la 2,150 de miliarde de euro, este realizat de consorțiul francez Novarka și este deja în întârziere din cauza problemelor de finanțare. Predarea lucrării a fost amânată pentru 2017, deci inițial era prevăzută pentru anul acesta. Pentru a termina lucrările mai este nevoie de 100 de milioane de euro, bani ce se așteaptă să fie strânși la o reuniune a donatorilor care va avea loc la sfârșitul lunii aprilie.

"Terminarea proiectului în 2017 este extrem de importantă nu doar pentru siguranța Ucrainei, ci și pentru siguranța întregii Europe", a declarat recent viceministrul ecologiei din Ucraina, Serghei Kurikin.

Citeste mai mult despre: Cernobal, Petro Porosenko, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: