• Bucuresti 22º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 19º C
  Constanta 19º C
  Craiova 17º C
  Galati 21º C
  Iasi 20º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.3202 LEI
  1 GBP = 5.5448 LEI
  1 CHF = 4.3410 LEI
  1 HUF = 1.4241 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.9572 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Politicile comerciale ale Republicii Moldova evaluate de Organizaţia Mondială a Comerţului

11 Iunie, 16:39

În cadrul Ministerului Economiei se desfășoară, în perioada 8-12 iunie 2015, cea de-a II-a vizită a misiunii de evaluare a Secretariatului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care are drept scop definitivarea procesului de revizuire a politicilor comerciale ale Republicii Moldova, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei

OMC

În cadrul Ministerului Economiei se desfășoară, în perioada 8-12 iunie 2015, cea de-a II-a vizită a misiunii de evaluare a Secretariatului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care are drept scop definitivarea procesului de revizuire a politicilor comerciale ale Republicii Moldova. La întruniri participă reprezentanţii administraţiei publice centrale, Serviciului Vamal, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Biroului Naţional de Statistică, AGEPI ş.a se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei

Conform agendei, în cadrul vizitei au fost oganizate şedințe tematice de informare a experților OMC privind ultimele evoluții în domenii precum administrarea vamală, politica tarifară, politica agricolă, energetica, politica concurențială, serviciile financiare, politica valutară, proprietatea intelectuală, politicile de mediu, procesul de privatizare din Republica Moldova etc.

Rezultatul final al evaluării va fi inclus în raportul OMC privind politicile comerciale ale Republici Moldova și va reflecta imaginea țării noastre în cadrul sistemului comercial internațional.

Scopul general al procesului de revizuire a politicilor comerciale iniţiat de OMC este de a asigura respectarea regulilor, principiilor şi angajamentelor asumate în cadrul acordurilor comerciale multilaterale. De asemenea, acest exerciţiu de sporire a transparenţei contribuie la funcţionarea constantă a sistemului comercial internaţional şi contribuie la o înţelegere mai bună a politicilor şi a practicilor comerciale ale ţărilor membre ale organizaţiei.

Menţionăm că Republica Moldova este ţară membră cu drepturi depline în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 6 iunie 2001. În acest sens, conform regulilor de procedură ale OMC, Republica Moldova este supusă procesului de revizuire a politicii comerciale în perioada anilor 2014-2015, prima misiune de evaluare fiind iniţiată anul trecut. Acest exerciţiu este utilizat în cadrul mecanismului OMC pentru supravegherea politicilor comerciale naţionale şi se aplică periodic faţă de toţi membrii OMC în funcție de ponderea acestora în comerțul mondial.

Citeste mai mult despre: Ministerul Economiei, OMC, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: