• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Republica Moldova a pierdut 45 de milioane de euro de la Banca Mondiala. "Bugetul nu este sustenabil"

16 Iunie, 16:30

Alex Kremer, reprezentantul Bancii Mondiale in Chisinau a anuntat ca Republica Moldova nu va primi cele 45 de milioane de euro pentru suportul bugetar din 2015. Anuntul  vine după ce si Fondul Monetar Internationala si-a amanat venirea la Chisinau datorita instabilitatii politice generate de demisia guvernului Gaburici.

Banca Mondiala

„Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Aceasta a fost poziţia Băncii Mondiale din momentul apariţiei problemelor în sectorul bancar la începutul anului 2014”, a declarat Alex Kremer.
El considera că bugetul naţional al Republicii Moldova nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale.
Banca Mondială, a explicat Ale Kremer,   poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. "Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni”, a adăugat Alex Kremer.
Oficialul  Băncii Mondiale a criticat şi decizia liderilor coaliţiei de guvernare de ale-ar permite persoanelor implicate în jaful secolului să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor. naţionaliza Banca de Economii considerand că aceasta masura le-ar permite persoanelor implicate în jaful secolului să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor.
„Noi recomandăm autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor. Într-adevăr, nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor”, a adăugat Alex Kremer.
Alex Kremer  accentuat că în ultimii ani situaţia din Republica Moldova s-a înrăutăţit, iar corupţia este un obstacol pentru mediul de afaceri.
În fiecare săptămână a sustinut directorul BM in Republica Moldova,  aud relatări noi despre modul în care corupţia şi birocraţia creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetăţenii Moldovei. "În această săptămână aceste relatări au vizat o fabrică de confecţii textile care nu a reuşit să obţină permisiunea de a deschide o creşă pentru copiii croitoreselor, şi o companie care a trebuit să aştepte literalmente ani de zile pentru a importa prin vamă echipament necesar. Moldovenii merită locuri de muncă bune şi le vor obţine doar dacă sectorul privat se va dezvolta. Însă prea mulţi indicatori de corupţie s-au înrăutăţit în ultimii ani în loc să se îmbunătăţească”, a mai spus oficialul
Republica Moldova nu va avea suport financiar nici din partea Fondului Monetar Internaţional. Deşi urma să fie negociat în regim de urgenţă un nou acord de împrumut cu FMI, reprezentantii acestei institutii au anunţat că şi-au amânat vizita la Chisinau după ce premierul Chiril Gaburici a demisionat.Fara sprijin din partea institutiilor financiare internationale Republica Moldova risca sa intre in incapacitate de plata.Reprezentgantul UE la Chisinau, Pirkka Tapiola a recomandat autorităţilor de la Chişinău să formeze cât mai urgent o majoritate parlamentară, să învestească un nou Guvern, care să poate negocia un acord de finanţare cu FMI.

Citeste mai mult despre: Alex Kremer, Banca Mondiala
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: