• Bucuresti 6º C
  Baia Mare 6º C
  Brasov 6º C
  Cluj-Napoca 5º C
  Constanta 9º C
  Craiova 5º C
  Galati 5º C
  Iasi 7º C
  Suceava 7º C
  Timisoara 10º C
 • 1 EUR = 4.7785 LEI
  1 USD = 4.3069 LEI
  1 GBP = 5.6554 LEI
  1 CHF = 4.3582 LEI
  1 HUF = 1.4461 LEI
  1 BGN = 2.4432 LEI
  1 JPY = 3.9667 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Republica Moldova pe agenda intalnirii dintre Bogdan Aurescu si Victoria Nuland

29 Septembrie, 11:23

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut  o întrevedere cu asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în marja celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU de la New York. Agenda de discuţii s-a concentrat pe modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic româno-american, precum și pe evoluţiile preocupante din vecinătatea imediată și regiunea extinsă a Mării Negre.

Aurescu-Nuland

Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate aRomaniei şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova și conectarea cu Europa, inclusiv cu ocazia recentei ședințe de guvern comune, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent și din partea SUA. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

De asemenea,in cadrul intalnirii, s-a discutat pe larg despre perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul securității energetice, plecând de la poziția unică a României în regiune și de la necesitatea diversificării surselor de energie și rutelor de transport. Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile României în acest sens: Coridorul Vertical și BRUA (coridorul de transport al gazului natural dintre Bulgaria, România, Ungaria și Austria), extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, modernizarea sistemului național de transport de gaz și punerea în valoare a resurselor din platoul continental al Mării Negre, AGRI, solicitând totodată sprijinul părții americane în realizarea acestor proiecte.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară şi de securitate, cea mai substanţială componentă a Parteneriatului Strategic, ei au convenit ca România și SUA să coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a summitului NATO de la Varșovia din 2016. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat inițiativele pe care le-a avansat la nivelul Alianței în domeniul parteneriatelor (strategia cu "două brațe" pentru Est și Sud) și în ceea ce privește reflecția privind importanța securității la Marea Neagră pentru Alianță. Totodată, a evidenţiat existenţa tuturor premiselor necesare integrării, anul viitor, a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, de la Deveselu, în sistemul NATO antirachetă, ulterior operaționalizării sale în acest an.

Oficialul american a salutat excelenta cooperare bilaterală, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea tuturor dimensiunilor sale, în special a cooperării economice. De asemenea, a evidenţiat rolul pe care țara noastră îl deține în eforturile de stabilizare a regiunii şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda această dimensiune regională în cooperarea și coordonarea dintre România și SUA.

Citeste mai mult despre: Coridorul Vertical, ONU, Victoria Nuland
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: