• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 21º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.8730 LEI
  1 USD = 4.1185 LEI
  1 GBP = 5.3917 LEI
  1 CHF = 4.5396 LEI
  1 HUF = 1.3354 LEI
  1 BGN = 2.4915 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Republica Moldova sub asaltul serviciilor secrete rusesti

05 Februarie, 21:58

Agentia de presa Rnews.md a intrat in posesia unui note de lucru elaborata de un ong occidental ce isi desfasoara activitatea in Chisinau, nota care vizeaza promovarea in Republica Moldova a intereselor rusesti sub obladuirea serviciilor secrete din Federatia Rusa.Deasemenea, pe langa nota pe care o prezentam mai jos integral, ong-ul a intrat in posesia unei file de raport ce pare elaborat de serviciile de informatii rusesti (vezi foto)

nota nota continuare

Potrivit unor surse vehiculate în presa autohtonă și cea din afară, în Republica Moldova forțele ruse își „urmează scenariul” în interesul destabilizării situației, implicând „actori din umbră” ce au menirea de a promova spiritul pro-rus printre rândurile cetățenilor.

Astfel, în ultimul timp, se face tot mai remarcată o figură controversată și anume Nigeat Elsad Askerov, cetățean al Republicii Moldova, de etnie azeră. Acesta si-a facut studiile in perioada anilor 2011-2015 la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice, pe care o absolvă cu media 6,00. În perioada studentiei a fost de mai multe ori exmatriculat datorita numeroaselor absente si rezultatelor mediocre.

Încă din timpul studenției, Nigeat Elsad Askerov,  promovează activ ideile aderării Republicii Moldova la Uniunea Euro-Asiatică devenind membru activ al formațiunii politice Partidul Nostru. În cursul anului 2014, alaturi de prietenul sau Nicolai Hacico, angajat al Starnet SRL, candideaza la functia de deputat pe listele Partidului Patria.

Deasemenea,  în perioada alegerilor locale din cursul anului 2015, ambii au fost incluși în lista candidaților la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Nostru. Persoane din cadrul formatiunii Partidul Nostru sustin ca, initial Renato Usatâi a fost impotriva prezentei lor pe lista de candidati pentru CMC dar i-a acceptat dupa interventia unor persoane influiente din Moscova.

Aceleasi surse din cadrul formatiunii Partidul Nostru sustin ca Nigeat Elsad Askerov, într-un cerc restrâns de persoane, a declarat de mai multe ori că este în relații apropiate cu Suret Guseinov, influent om de afaceri din Federația Rusă și Azerbaidjan.

Suret Guseinov este cunoscut ca un apropiat al serviciilor secrete rusesti.  In trecut, acesta a finanțat și a desfășurat un șir de actiuni destabilizatoare în regiunea Caucaz. Colaborând cu serviciile speciale ruse, Suret Guseinov a fost implicat in mai multe actiuni ce vizau realizarea intereselor Federației Ruse in exterior .

Suret Davud Ogli Guseinov, originar din Kirovebad,  Azerbaidjan,este  militar de cariera  participant la conflictului din regiunea Nagorno-Karabah. Colonel, comandant al Corpului 2 de comandă al armatei acesta s-a evidențiat in perioada puciului îndreptat împotriva președintelui Azerbaijanului, Abufilaz Elcibeia în 1993, devenind în 1993-1994 prim-ministru al Azerbaijanului.

La 03 octombrie 1993, în Azerbaidjan au avut loc alegeri prezidențiale, victoria obținând-o Gheidar Aliev, iar Suret Guseinov a fost numit în funcția de prim-ministru. În octombrie 1994, când în țară s-a dezlănțuit criza politică, luptătorii detașamentului de poliție cu destinație specială (OPON) au ocupat clădirea  Procuraturii Generale din Baku. Concomitent și în orașul Ghiandje au fost ocupate mai multe obiective. În aceste împrejurări, Suret Guseinov a fost acuzat de către președinte de organizarea  loviturii de stat prin destabilizarea situației în orașul Ghiandje. La 07 octombrie Milli Medjlis (parlamentul local)  a votat demisia sa din postura de prim-ministru. În 1999 a fost condamnat la detenție pe viață pentru tentativa organizării loviturii de stat, iar la 17 martie 2004 a fost grațiat și eliberat prin decretul președintelui Ilihan Aliev. Actualmente locuiește în stațiunea balneară din localitatea Buzovna, raionul Hazarsk, Azerbaidjan.

Fratele acestuia, Asif Guseinov a fost si el învinuit de tentativa organizării loviturii de stat, fiind condmnat  în 2007 la 13 ani de detenție, fiind grațiat la 18 martie 2008.

Revenind la Nigeat Elsad Askerov trebuie precizat ca este și un apropiat al lui  Burak Burcin Zikri Kilicoglu, originar din Turcia, care începand cu anul 2001 s-a mutat in Republica Moldova. Tatăl acestuia este fondatorul companiei Nefis din Republica Moldova, iar de putin timp , Kilicoglu Burak a preluat conducerea firmei alaturi de fratele sau mai mic.

Despre Burak Burcin Zikri Kilicoglu se știe că este implicat în sponsoriarea și, respectiv, organizarea mai multor activități ilegale atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în Ucraina, în special în orașul Odesa.

Persoanele mai sus mentionate se deplaseaza in Chisinau cu  autoturismele : Mercedes glk 220 CDI, cyh  711 si Suzuki C 717 AO 199

Citeste mai mult despre: Odesa, servicii secrete rusesti
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: