
- Prima Pagina
- Politic
- Business
- Social
- International
- Justitie si Afaceri Interne
- Sport
- Revista Presei
- Flux Video
DRPRRP sprijina consolidarea păstrarea şi afirmarea culturii româneşti, dezvoltarea societăţii civile şi a presei identitare româneşti. Prin măsuri concrete de sprijin, prin intermediul proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi al acţiunilor proprii, putem contribui la conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor din comunităţile româneşti şi la o mai bună ancorare identitară a comunităţilor în peisajul cultural-identitar din ţara-gazda.
Angel Talvar, ministru delegat pentru relatia cu romanii de peste hotare a transmis un mesaj participantilor la tabara de vara de la Izvorul Muresului, tabara dedicata romanilor din afara granitelor. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
Conform ministrului Angel Talvar, institutia pe care o conduce se preocupa de situatia comunitatilor de romani din Ucraina, priveste cu multa atentie la ceea ce se intampla in Republica Moldova si monitorizeaza situatia comunitatilor romanesti din Balcani. ”DPRRP sprijina consolidarea mediului asociativ, păstrarea şi afirmarea culturii româneşti, dezvoltarea societăţii civile şi a presei identitare româneşti. Prin măsuri concrete de sprijin, prin intermediul proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi al acţiunilor proprii, putem contribui la conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor din comunităţile româneşti şi la o mai bună ancorare identitară a comunităţilor în peisajul cultural-identitar din ţara-gazdă ” se precizeaza in mesajul transmis de catre ministrul delegat, Angel Tîlvăr.
Prezent la tabara de vara de la Izvorul Muresului, Sebastian Ioan Hotca, secretar de stat in cadrul DPRRP a salutat continuitatea acestui proiect care uneşte deopotrivă lideri şi susţinători ai comunităţilor româneşti de peste hotare. Secretarul de stat a precizat faptul că, în relaţia cu comunităţile româneşti de peste hotare este importantă păstrarea unei abordări bazate pe eforturile integrate ale instituţiilor din România care pot genera programe de sprijin şi soluţii concrete la situaţiile din comunităţi.
În acest an, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului se desfăşoară în perioada 10 – 15 august, şi are ca temă„România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”. Vor fi dezbătute subiecte precum apropierea dintre Basarabia şi România, drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din jurul graniţelor, ca factor de păstrare a identităţii etnice, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi plurii-confesionale din România.