• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Romania va propune o noua platforma de cooperare a UE cu tarile din Parteneriatul Estic: Security Trusts

12 Mai, 16:56

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astazi la dezbaterea organizată de Camera Deputaţilor, cu tema “Parteneriatul Estic în noua politică europeană de vecinătate”. La eveniment participând şi ambasadorii Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Poloniei acreditati in Romania. Bogdan Aurescu a pledat pentru acordarea perspectivei clare de aderare pentru R.Moldova, Ucraina si Georgia

Camera Deputatilor

Soluţia României, înaintată spre dezbatere la nivelul UE în ceea ce privește revizuirea PEV, este reprezentată de platformele pentru dialog pe teme de securitate în sens larg – Security Trusts, a arătat ministrul Bogdan Aurescu: “România propune un model nou de cooperare - Security Trusts, platformele politice de dialog permanent care ar urma să fie create în vederea abordării atât a provocărilor de securitate, cât şi a obiectivelor pe care le are în vedere fiecare dintre actorii implicaţi”. „Aceste Security Trusts pot genera un mediu de încredere și apoi vor crește condițiile de securitate și dezvoltare, într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a Uniunii. Este necesară construirea unei „centuri” de prosperitate și securitate în jurul nostru, prin intermediul vecinilor și al vecinilor vecinilor”, a mai punctat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a evocat, în acest context, importanța deosebită a procesului de reformă a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), lansat de Comisia Europeană la începutul lunii martie 2015, și a subliniat că România participă activ în acest exerciţiu, urmărind reflectarea poziţiilor sale în documentul final care urmează să fie pregătit în a doua parte a anului de către SEAE. Totodată, ministrul afacerilor externe a pus accent pe semnificația summit-ului Partenriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015).

România a subliniat constant importanţa consolidării profilului politic şi strategic al Politicii Europene de Vecinătate, ca parte integrantă a politicii externe a Uniunii, reiterând interesul fundamental al UE privind consolidarea ariei de pace, stabilitate şi prosperitate la frontierele ei externe, cu abordarea adecvată a vecinătăţii extinse”, a evidențiat ministrul Bogdan Aurescu.

România susține, în acest proces, promovarea, în continuare, a principiilor diferenţierii şi responsabilizării în raporturile UE cu statele partenere PEV, concepte relaţionate care induc un pragmatism sporit în cooperarea bilaterală şi care reflectă, în acelaşi timp, gradul de angajament, voinţa politică şi progresele efective înregistrate de țările PEV pe calea reformelor. România consideră că este esențială aplicarea principiului diferenţierii atât între statele vizate de PEV, cât şi între regiuni – cu accent pe vocația europeană a statelor aparținând dimensiunii estice.

Bogdan Aurescu a evidențiat că România susţine ideea de re-gândire şi de flexibilizare a formatului „parteneriatelor” UE cu statele PEV: “Explorarea graduală a unor „noi formate” de cooperare ar putea avea în vedere inclusiv ideea de geometrie variabilă în definirea şi implementarea acestora, în funcţie dimensiunea regională a PEV, ca şi de specificul, aspiraţiile concrete şi nivelul de angajament al partenerilor PEV în relaţia cu UE”, a declarat acesta, subliniind mai ales necesitatea oferirii unei perspective europene clare statelor mai avansate, precum  Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

 

Citeste mai mult despre: Bogdan Aurescu, PEV, Security Trusts
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: