• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Sebastian Hotca in vizita la romanii din Ucraina!

02 Aprilie, 18:01

Autorităţile ucrainene sprijină procesul de reformă administrativ-teritorială în urma căruia comunităţile româneşti ar urma să fie comasate, în funcţie de situarea lor şi ponderea populaţiei. Problemele romanilor din Ucraina: reducerea numărului şcolilor cu predare în limba română, problemele financiare cu care se confruntă mediul asociativ, dar şi parteneriatele existente cu o serie de instituţii româneşti.

Hotca Cernauti

Secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a efectuat o vizită de lucru in Ucraina unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii  româneşti din regiunea Cernauti. Cu aceasta ocazie Sebastian Hotca a participat la evenimentul de comemorare a victimelor masacrului de la Fântâna Albă. Cu ocazia participării la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, secretarul de stat a transmis un mesaj de prietenie faţă de Ucraina şi a subliniat faptul că avem cu toţii datoria morală de a comemora victimele tragicelor evenimente desfăşurate la 1 aprilie 1941 în această localitate: „Aceste fapte trebuie transmise din generaţie în generaţie, deoarece viitorul nostru depinde şi de modul în care tinerii vor înţelege istoria şi vor avea grijă de păstrarea identităţii naţionale.”, a precizat oficialul român.

Deasemenea,acesta a avut o întâlnire cu  Oleksandr Fişciuk, preşedintele administraţiei regionale de stat Cernăuţi, care a precizat că autorităţile ucrainene sprijină procesul de reformă administrativ-teritorială în urma căruia comunităţile româneşti ar urma să fie comasate, în funcţie de situarea lor şi ponderea populaţiei. De asemenea, oficialul ucrainean, aflat în premieră la Consulatul României, a menţionat faptul că România reprezintă un bun exemplu pentru Ucraina, în privinţa parcursul ei european.

Programul demnitarului roman  a continuat cu o întâlnire la sediul Consulatului General al României la Cernăuţi, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiune. În cadrul discuţiilor, au fost menţionate o serie de aspecte care preocupă comunitatea şi care au impact asupra situaţiei acesteia: reducerea numărului şcolilor cu predare în limba română, problemele financiare cu care se confruntă mediul asociativ, dar şi parteneriatele existente cu o serie de instituţii româneşti.

In cea de-a doa zi a vizitei de lucru secretarul de stat pentru romanii de pretudindeni a vizitat  Universitatea Naţională din Cernăuţi, undea fost primit de Popovici Oleksandr Orestovici, prodecanul facultăţii de Filologie, de profesori de limba română şi studenţi români. Secretarul de stat a oferit audiobook-uri şi cărţi studenţilor pentru a-i ajuta în activitatea lor de cercetare şi studiu.

 

Citeste mai mult despre: Cernauti, Oleksandr Fisciuc, Sebastian Hotca, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: