• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Traian Basescu cere unirea Romaniei cu Republica Moldova. ”Prin unire Romania nu ar face o favoare R.Moldova”

11 August, 13:10

Traian Basescu a facut marti un apel la unirea cu Republica Moldova spunand ca si Romania are nevoie de Republica Moldova. “Cu cat un stat este mai mare, cu atat este mai important si are o greutate mai mare”, a argumentat fostul presedinte. "Aici nu este o problema de bani, este o problema de viitor”, a declarat Traian Basescu.

Traian Basescu, Nicolae Timofti

"Aici nu este o problema de bani, este o problema de viitor”, a declarat Traian Basescu, la doar o zi dupa ce premierul de la Chisinau, Valeriu Strelet a respins posibilitatea unirii  spunand ca ar presupune costuri inacceptabile pentru cetatenii romani.

"Mulți cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produse. E greșit! România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea dacă obiectivul va fi oficial declarat. Și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat e mai mare în Uniunea Europeană, cu atât e mai important și are greutate mai mare", subliniază Băsescu.
Conform fostului presedinte  viitorul Romaniei, se poate baza si pe procesul de reunificare cu Republica Moldova
”Este nevoie sa discutam cu Chisinaul si sa asumam ca politica de stat obiectivul unirii”, considera fostul presedinte.El aprecizat ca acest subiect trebuie adus in discutie si asumat "pentru ca interesele regionale ne obliga la o astfel de abordare".In opinia lui Traian Basescu,  Republica Moldova este framantata intre doua optiuni - optiunea independentei si optiunea unirii cu Romania.
In acest context, fostul sef de stat a amintit  ca la inceputul primului sau mandat curentul in favoarea unirii "era foarte slab", lucru ce in opinia sa s-a schimbat acum.
”Lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani. Azi, tineretul e unionist, iar cei care își aduc aminte istoria și sunt încă în viață sunt un catalizator al unirii. Intelectualitatea de la Chișinău e favorabilă unirii. Părerea mea e că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis posibilitatea reunificării celor două state românești. Frământările din regiune arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice. E cunoscut faptul că propaganda Moscovei e extrem de puternică la Chișinău" a spus Basescu.

"De ce ar fi utila unirea. Pentru ca framantarile din regiune arata ca acolo unde nu este stabilitate se poate intampla orice" a mai declarat fostul sef de stat.

Datorita locului in care este asezata Moldova, a apreciat el,  nu poate fi neutra, nu poate fi in afara intereselor Rusiei, Ucrainei sau Romaniei.

Republica Moldova, a continuat Traian Basescu,  prin obarsia poporului ei nu poate fi decat occidentala, ”Optiunea vreau in UE dar nu veau in NATO este necredibila”. Conform lui Basescu niciun vecin nu garantează neutralitatea Republicii Moldova. ”În opinia mea, Constituția trebuie modificată. Republica Moldova nu poate fi decât pro occidentală și orientarea e una necredibilă. Valorile UE sunt împărtășite și de blocul NATO. Dacă vrea să fie neutră, conform Constituției, ce se face cu capacitatea de apărare a UE care nu e neutră deloc? Avem niște fracturi de logică care ar trebui corectate în viitor", a concluzionat Fostul sef al statului roman.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: