• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9472 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.8502 LEI
  1 CHF = 4.6294 LEI
  1 HUF = 1.3567 LEI
  1 BGN = 2.5294 LEI
  1 JPY = 3.7459 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Uniunea Europeană a mai acordat 140 milioane de euro pentru laserul din România

12 Iunie, 12:08

Laserul din Romania, amplasat in localitatea Magurele  este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de România, Cehia și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri.roiectul din România, ELI-NP, reprezintă al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere.

Laser Magurele

În prima fază de dezvoltare, proiectul laserului a necesitat 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) au provenit din fonduri europene.

Comisia Europeană a aprobat a doua fază a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în sudul Bucureștiului. Astfel, peste 140 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt alocate continuării lucrărilor începute în 2013. ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate „Extreme Light Infrastructure” (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenţei europene care redesenează frontierele cunoaşterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel”.

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanţată prin Programul Operaţional „Competitivitate” 2014-2020 şi presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma.

La începutul lunii februarie anul curent, comisarul european Corina Creţu a aprobat prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, ce este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007-2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondul european de dezvoltare regională.

ELI este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de România, Cehia și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri.

Proiectul din România, ELI-NP, reprezintă al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere. În aprilie 2011, Comisia a aprobat o finanțare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Cehia.

Citeste mai mult despre: Laserul de la Magurele, Romania, Uniunea Europeana
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: