• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Economist Intelligence Unit: Situaţia din Rusia e extrem de volatilă - O singură picătură poate umple paharul

23 Aprilie, 12:29

Rusia nu scapă de probleme în 2015, mai ales că rubla este ameninţată pe mai multe fronturi. Analiza realizata de Economist Intelligence Unit, remisă Ziare.com, arată că riscul monetar în cazul ţării conduse de Vladimir Putin a urcat de la 40 de puncte din 100, cât era în ianuarie 2014, până la 50 de puncte, în februarie 2015, citeaza eco.md. În schimb, la nivelul Europei Centrale şi de Est, acesta a rămas aproape constant (46-47 de puncte).

Moscova Kremlin

Moneda rusească s-a depreciat masiv

Rubla a fost una dintre monedele cu cea mai proastă evoluţie în 2014. Astfel, la finalul lunii decembrie, a înregistrat o depreciere de 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Economist Intelligence Unit notează că au existat mai mulţi factori care au contribuit la acest declin.

In primul rând, conflictul din estul Ucrainei a îngrijorat investitorii în legătură cu un potenţial risc din punct de vedere politic, astfel că au preferat să îşi scoată banii din Rusia şi să îi "pompeze" în altă parte, într-o regiune mai sigură.

Ieşirile masive de capital au pus presiune pe rublă, la fel ca şi sancţiunile Occidentului. Ele au închis accesul companiilor ruseşti la piaţa internaţională, astfel că acestea nu şi-au putut rostogoli datoriile.

În al treilea rând, scăderea preţului petrolului, de la 110 dolari până la 60 de dolari pe baril, a diminuat considerabil veniturile obţinute din export.

După ce a cheltuit cam 80 de miliarde de dolari pentru a-şi sprijini moneda, banca centrală de la Moscova a renunţat să mai intervină, lăsând rubla să se deprecieze, pentru a conserva rezervele valutare ţi pentru a facilita ajustările externe.

Pentru a mai calma pieţele financiare, conducerea instituţiei a decis creşterea dobânzii-cheie cu 650 de puncte de bază. Măsura ar fi trebuit să aibă ca efect stabilizarea rublei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Raportul citat menţionează că situaţia din Rusia este una volatilă.

"Pentru ca să se declanşeze o nouă criză monetară, e nevoie doar de o schimbare minoră în cazul acestor trei factori. De exemplu, dacă preţul petrolului va scădea şi mai mult sau dacă Occidentul va înăspri sancţiunile, atunci rubla se va prăbuşi din nou, iar acest lucru va pune în pericol finanţele ţării", arată Economist Intelligence Unit.

Citiți mai mult pe eco.md

Foto eco.md

Citeste mai mult despre: eco.md, Economist Intelligence Unit, rubla, Rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: