• Bucuresti 2º C
  Baia Mare 1º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta 5º C
  Craiova 4º C
  Galati 2º C
  Iasi -1º C
  Suceava -3º C
  Timisoara 2º C
 • 1 EUR = 4.6975 LEI
  1 USD = 4.1192 LEI
  1 GBP = 5.3305 LEI
  1 CHF = 4.1441 LEI
  1 HUF = 1.4745 LEI
  1 BGN = 2.4018 LEI
  1 JPY = 3.7645 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Parlamentul European interzice clonarea animalelor in UE

07 Septembrie, 14:18

Parlamentul European dorește interzicerea clonării animalelor pentru fermele din UE. O propunere de lege susținută de comisiile pentru mediu și agricultură în iunie va fi dezbătută și votată în plen pe 8 septembrie. Raportorii susțin interzicerea clonării pentru lanțul alimentar și vor să adauge condiții referitoare la descendenții animalelor clonate și comercializarea produselor provenind din țările terțe.

Parlamentul European

Produsele alimentare provenite de la animalele clonate sau de la descendenții acestora trebuie suprimate de pe piața alimentară UE, spune raportul parlamentar. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a confirmat că există îngrijorări legate de sănătatea animalelor asociate cu tehnologia de clonare. În acest context, este necesară trasabilitatea obligatorie.

În momentul de față, în UE, comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate necesită o aprobare prealabilă, bazată pe o evaluare a siguranței alimentare, făcută de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

„De la început ne-am bazat activitatea pe două chestiuni: protecția sănătății cetățenilor și consumatorilor europeni și a animalelor. Am exclus posibilitatea generalizării clonării animalelor în UE. Suntem conștienți de faptul că în unele țări terțe cu care UE are relații comerciale clonarea animalelor și comercializarea produselor provenite de la descendenții acestora nu este neobișnuită”, a spus raportoarea Giulia Moi (EFDD) de la comisia pentru agricultură.

„Din cauza efectelor negative asupra sănătății animalelor, clonarea pentru alimentație este respinsă de marea majoritate a consumatorilor. În plus, nu avem nevoie de clonare pentru a asigura aprovizionarea cu carne în UE. Interzicerea clonării ține de valorile și principiile UE”, a spus raportoarea de la comisia pentru mediu, Renate Sommer (PPE).

Parlamentul votează marți poziția sa în prima lectură. Consiliul va adopta apoi propria sa poziție. Se estimează că propunerea de lege va intra în vigoare în 2016.

Clonarea nu va fi interzisă în scopuri științifice și nici pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție.

Citeste mai mult despre: clonare animalelor, EFDD, Parlamentul European, PPE, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: