• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 26º C
  Craiova 21º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.6541 LEI
  1 USD = 4.0032 LEI
  1 GBP = 5.2164 LEI
  1 CHF = 4.0013 LEI
  1 HUF = 1.4367 LEI
  1 BGN = 2.3796 LEI
  1 JPY = 3.5431 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Separatistii isi doresc un nou maidan la Kiev

28 August, 13:30

Așa-numitul președinte al autoproclamatei "republici populare" Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a declarat joi că rebelii nu intenționează să pună capăt acțiunilor militare și că au de gând să lupte în continuare până la cucerirea întregii regiuni Donețk, într-un interviu pentru agenția separatistă de presă Politnavigator, citată vineri de publicația electronică ucraineană Ukrainska Pravda.

Donețk

"Am spus de multe ori că planul minim este 'republica populară' Donețk în granițele fostei regiuni Donețk", a declarat Zaharcenko, indicând că realizarea acestui obiectiv se va face în mare măsură prin așa-numita 'impunere a păcii'.

Între timp, liderul separatiștilor din Donețk așteaptă producerea unui nou Maidan la Kiev, adică o nouă mișcare de contestare a puterii, care să aducă la guvernare alte persoane. "Poate cu ele vom putea găsi un limbaj comun", a mai spus el, declarându-se convins că rebelii sunt așteptați "nu doar la Mariupol și Slaviansk, ci și la Harkov, Odesa și Herson" (sud).

Declarația lui Zaharcenko survine după ce Ucraina și separatiștii proruși au convenit miercuri în urma negocierilor în așa-numitul "Grup de contact" — care reunește reprezentanți ai Ucrainei, rebelilor și Rusiei, sub auspiciile OSCE — să depună eforturi pentru oprirea completă a tuturor încălcărilor armistițiului începând de la 1 septembrie.

În pofida regimului de încetare a focului, instituit la 15 februarie, ca parte a acordurilor de la Minsk-2, ciocniri sporadice între cele două părți, cu utilizarea artileriei grele și a altor arme, au loc aproape zilnic, iar în ultimele săptămâni se înregistrează o recrudescență a violențelor în estul Ucrainei.

"A fost o propunere de a pune capăt bombardamentelor de la 1 septembrie. Astăzi, există speranța că de la 1 septembrie vom reuși să punem capăt complet focului. În acest moment, toate părțile și-au exprimat intenția de a respecta această idee", a afirmat unul din liderii rebelilor Vladislav Deinego, citat de Reuters.

Citeste mai mult despre: Aleksandr Zaharcenko, Donbas, Donețk, Kiev, Maidan, Minsk 2
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.md pe facebook
Alte articole: